Wednesday, September 15, 2010

::Ayam Ingkong (Traditional Cuisine)::

Salam,

Masakan tradisional, menggunakan ayam (whole-bird) sebagai bahan utama.



1). Bahan-bahan untuk ditumbuk dengan lesung batu sehingga lumat:-

- cili kering
- garam kasar
- ketumbar
- jintan manis
- bawang putih
- bawang merah/bawang besar
- Halia
- ikan bilis
- kunyit hidup/ serbuk

Mula..



Akhir..



2). Bahan-bahan untuk memerap ayam (whole-bird)

- Ayam (whole-bird) bersih dicuci bersih dengan air mengalir dan pastikan hempedu, hati dan pedal di keluarkan.
- titik serai dan letak didalam periuk
- sumbat ayam dengan bahan-bahan yang ditumbuk
- ikat ayam supaya berada di dalam keadaan "whole-bird"
- perap selama 30 minit hingga 1 jam..



selepas 30 minit - hingga 1 jam..
- masukkan santan
- masak dengan api yang perlahan



- pusingkan ayam setiap 30 minit dan ulang langkah ini sehinga ayam menjadi lembut dan masak.



Cadangan hidangan Ayam Ingkong:-
- Nasi Lemak
- Sambal Goreng Tempe
- Sayur kacang + foo cuk + soo hoon
- Mee Goreng
- Serunding Kelapa

Kesemua hidangan dihidang di dalam satu talam ala Nasi Ambeng

Nasi Lemak ala Ambeng..



Ayam Ingkong..

No comments: